7.10.2016.

NOVOSTI

NOVOSTI

Svečano otvorena treća „Noć hrvatskog filma i novih medija“

Ljubitelje filma diljem Lijepe Naše i inozemstva jučer je pred velika platna kino dvorana dovela treća 'Noć hrvatskog filma i novih medija'. Ujedinjeni u jednoj filmskoj noći, građani Hrvatske imali su priliku pogledati više od 100 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju, a svečano otvorenje održalo se u zagrebačkom kinu Europa koje se popunilo gotovo do posljednjeg mjesta, dok je ovaj put najviše iznenadio velik odaziv mlađih generacija, osobito školskih i studentskih godišta.

Uvertira u treću Noć posvećenu samo domaćoj sedmoj umjetnosti bio je koncert „Putovanje filmskom glazbom“ s nizom poznatih glazbenih numera koje su nas podsjetile na filmove uz koje smo odrastali, a izveo ga je zbor "Capella Odak" pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je zaslužna i za aranžmane. Publiku su posebno razdragali solisti Zagrebačkih dječaka koji su za izvedbu nezaboravne pjesme „Kad se male ruke slože“ Arsena Dedića iz filma „Vlak u snijegu“ nagrađeni gromoglasnim pljeskom. Uz omiljene glumce i kadrove iz filmova našeg djetinjstva što su se vrtjeli na velikom ekranu i taktove glazbe koju je publika nerijetko pratila dlanovima i pjevušenjem, cijela je dvorana odisala posebnom atmosferom.

Nakon što su nazočne pozdravili zamjenica ministra kulture RH, Ana Lederer, i umjetnička voditeljica manifestacije i redateljica Irena Škorić, započeo je koncert "Putovanje filmskom glazbom", a zatim i izbor najboljih hrvatskih filmova.

Projekcije u kinu Europa započele su miksom filmova 'vintage' godišta no vječne kvalitete, pa su gledatelji uživali u filmovima „Komadić savske sezone“ Oktavijana Miletića, „uzbudljivoj filmskoj razglednici“ razdraganih kupača na Savi, animiranom klasiku „Surogat“, jedinom hrvatskom filmu oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, zatim canneskom laureatu „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, urnebesnoj „Ljubavi“ u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama, kao i filmu „Halo Munchen“ Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima u zaleđu Dalmatinske zagore. Nakon kratke pauze Zagrepčani i ostali gosti imali su priliku pogledati film posvećen njihovu voljenom gradu, dokumentarac „Trg/20. stoljeće na filmu“ redatelja Hrvoja Juvančića, „filmski kaledioskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća, kao i nenadmašni domaći klasik „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika, koji je u kino Europa privukao publiku svih generacija, koja se još jednom prepustila (ne)zgodama gospona Fulira te poslije projekcije čekala u redu za 'selfije' kraj živopisnog plakata iz istoimenog filma u foajeu kina gdje su bili izloženi i drugi plakati iz najpopularnijih domaćih filmova iz bogate povijesti, poput Ronda, Ciguli Miguli, Lisinskog, Bitke na Neretvi…

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija posjetile su i podržale brojne osobe iz javnog, društvenog i kulturnog života Zagreba, među ostalim Ivo Josipović, Goran Grgić, Ana Lederer, Jelena Perčin, Matija Prskalo, Ksenija Pajić, Nikša Kušelj, Mara Bratoš, Robert Mareković, Boško Picula, Ankica Dobrić, Branko Ištvančić, Ivana Šojat, Jura Gašparac, Kristina Krepela, Mladen Čutura, Ivan Livaković, Erna Rudnički, Asim Ugljen, Hrvoje Juvančić, Sandro Đukić, Ante Krstulović...

„Potaknuti mnoštvom posjetitelja, i to ne samo u zagrebačkom kinu Europa, nego i u Sisku, Sinju, Pakracu, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, kao i gradovima izvan Lijepe naše, posebno u Njemačkoj i Srbiji, nadamo se da će sljedeće godine "Noć hrvatskog filma i novih medija" zaživjeti u svakom gradu i mjestu gdje je nekad postojalo kino" – izjavila je umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić nakon uspješno održane Treće Noći hrvatskog filma i novih medija koja je okupila najviše posjetitelja dosad.

PROGRAM SVEČANOG OTVORENJA U KINU EUROPA – BESPLATNO!
Svečano otvorenje u petak u kinu Europa uz glazbenu kulisu iz najboljih domaćih filmskih klasika

Treća Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se ovaj petak 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, kao i kino dvoranama preko granice, i to Subotice, Stuttgarta, Sonte, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl - selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" će se održati u petak 7.10. u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 21 sat. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Jelena Perčin.

"Noć" će otvoriti koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi pjevačkog zbora Cappella Odak pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je i autorica aranžmana skladbi iz filmova, a kao gosti nastupit će i solisti Zagrebačkih dječaka uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele

Filmski program u 21.30 u Kinu Europa otvara mix filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete, „Komadić savske sezone“ Oktavijana Miletića, digitalno restaurirana „uzbudljiva filmska razglednica“ razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927., „Surogat“ oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije, zatim canneski laureat „Moj stan“ Zvonimira Berkovića, urnebesna „Ljubav“ u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i „Halo München“ Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima te pritom izazivaju jal dječurlije i lokalaca.

Zahtjevniji će filmofili doći na svoje u 22.30 kada je na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film ‘Trg/20. stoljeće na filmu“ redatelja Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio „filmski kaledioskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

Nakon 'filmskog šećera na kraju', nenadmašnog klasika „Tko pjeva zlo ne misli“ Kreše Golika koji će se samo za ovu priliku vrtiti s 35mm filmske vrpce, filma čiji uspjeh i utjecaj suvremeni hrvatski autori još nisu uspjeli dosegnuti, one noćne ptice očekuje blok novih medija novijeg datuma modernih hrvatskih autora, među ostalim „Jezero“ Gorana Škofića, „Borne by the Birds“ Marka Tadića, „Odessa“ Dalibora Martinisa, „K-16“ Zlatka Kopljara, „Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo“ Matije Debeljuha, a 'ženske boje' brani autorica Petra Kovačić s petominutnim filmom „Odlazak“.

Ulaz na svečano otvorenje u Zagrebu u Kinu Europa je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje. Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan!

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

Sve dodatne informacije i materijale potražite pod rubrikom PRESS i na službenoj Facebook stranici.

NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA 2016. – gledajmo domaće :)
Noć posvećena hrvatskom filmu paralelno u Hrvatskoj i inozemstvu

ZAGREB – SISAK – VODICE – SINJ –PAKRAC – HRVATSKA KOSTAJNICA
SUBOTICA – SREMSKA MITROVICA – STUTTGART – MAINZ – AUCKLAND (NOVI ZELAND)

Sad već tradicionalno, jedna je večer u godini rezervirana samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas, a ove će godine treća Noć hrvatskog filma i novih medija zavladati kinima Lijepe naše u petak 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i na kino platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnih drugih.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program vrata otvara u 18 sati, a traje do duboko u noć, publika će moći, sasvim besplatno, uživati u uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Putovanje nezaboravnom filmskom glazbom na svečanom otvorenju u kinu Europa

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert 'Putovanje filmskom glazbom' u izvedbi pjevačkog zbora Capella Odak pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić koja je i autorica aranžmana skladbi iz filmova, a kao gosti nastupit će i solisti Zagrebačkih dječaka uz instrumentalnu pratnju, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Tko pjeva zlo ne misli, Servantesa iz Malog Mista, Stele i dr. Program svečanog otvorenja vodit će jedno od omiljenih lica s TV-ekrana, glumica Jelena Perčin.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislav Gregl – selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 21.30 u Kinu Europa otvara raznovrsni mix filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete Komadić savske sezone Oktavijana Miletića, „uzbudljiva filmska razglednica“ razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927., Surogat oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije, zatim canneski laureat Moj stan Zvonimira Berkovića, urnebesna Ljubav u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi, kao i Halo München Krste Papića iz 1968. o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima i izazavaju jal dječurlije i lokalaca.

Zahtjevniji će filmofili doći na svoje u 22.30 kada je na rasporedu eksperimentalno-dokumentarni film Trg/20. stoljeće na filmu redatelja Hrvoja Juvančića koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala, u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio „filmski kaledioskop“ esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

Nakon 'filmskog šećera na kraju s 35 mm vrpce', nenadmašnog klasika Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika, film čiji uspjeh i utjecaj suvremeni hrvatski autori još nisu uspjeli dosegnuti, one noćne ptice očekuje blok novih medija novijeg datuma modernih hrvatskih autora, među ostalim Jezero Gorana Škofića, Borne by the Birds Marka Tadića, Odessa/Stairs/1925/2014 Dalibora Martinisa, K-16 Zlatka Kopljara, Grad od čelika – sjećanje na djetinjstvo Matije Debeljuha, a 'ženske boje' brani autorica Petra Kovačić s petominutnim filmom Odlazak.

Bezvremeni klasici dječjeg filma za najmlađe u poslijepodnevnim terminima

Najraniji termin u 18 sati, prije crtića i vremena za ići na spavanje, rezerviran je na Noći hrvatskog filma i novih medija za najmlađe, koji će moći uživati u omiljenim animiranim i dječjim igranim filmovima, poput priče s najljepšim porukama o dobroti, prijateljstvu i crvenim čizmicama u najnovijoj verziji Šegrta Hlapića redatelja Silvija Petranovića, zatim po mnogima najbolji dječji film ikad snimljen Vuk samotnjak s 'malim' Slavkom Štimcem u glavnoj ulozi, kao i najpopularniji dječji film s ovih prostora Vlak u snijegu, sa svojom legendarnom pjesmicom „Kad se male ruke slože, sve se može“. Osobita preporuka za 'klince i klinceze koji žele znati više', svakako su jedini Oscarom nagrađeni film Surogat Dušana Vukotića, bajkovito-poučan Guliver istaknutog suvremenog hrvatskog animatora Zdenka Bašića, kao i nostalgični dokumentarac Dragi Lastane! Irene Škorić, koji napokon otkriva 'dugo čuvanu tajnu' tko se krije iza imena simpatičnog Lastana kojem su se povjeravale generacije i generacije pubertetom 'uzdrmanih' tinejdžera.

U Dalmaciji najjači naslovi perspektivnih mladih filmaša

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će najsvježije uratke trolista mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije, redateljice Brune Bajić, poznate po izvrsnom dox-portretu pijanista svjetskog glasa Maksima Mrvice, zatim scenarista i redatelja Ivana Perića, koji je pažnju javnosti privukao pobjedom na svjetskom izboru najboljeg turističkog filma koji je Hrvatskoj donio za promotivni film The heart of Adriatic te redatelja Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film Piknik, dirljivu priču o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru, a prikazuje se u Vodicama u 21.15.

U 20 sati slijedi ambiciozan i impresivan dugometražni film Sirene i krikovi koji je Ivan Perić snimio na splitskim ulicama u jednom kadru skidajući masku grada koji zbog krize i kriminala neumitno propada, kao prvi film takve vrste u Hrvatskoj, koji je bio prijavljen i za Guinessovu knjigu rekorda.

Za kraj večeri veliki ekran preplavit će 'veliko plavetnilo' u kojem će nas, u edukativno-dokumentarnom tonu, redateljica i kći kapetana Bruna Bajić u filmu Modri kavez pobliže upoznati sa životom pomoraca i njihovih obitelji, koje je ponekad i generacijama, obilježilo more i pomorstvo, a svoj su trag ostavili diljem svijeta.

Jake snage nezavisnog filma u Sisku

U Sisku gledatelje također očekuje uzbudljiv program, među ostalim, dugometražni prvijenac Zbog tebe redatelja Anđela Jurkasa koji je na rasporedu u 20 sati, nezavisni film skromnoga budžeta ali velikog odjeka, koji je otkad je ljetos prikazan pretpremijerno u Zagrebu, a zatim ušao i u glavnu konkurenciju Vukovar film festivala, koji publiku istovremeno i zabavlja i 'zamišlja' najviše zbog „nepodnošljive lakoće zezanja. Sedam priča o ljubavi, prijateljstvu, osjećajima, Balkanu i ljudima uhvaćenima u momentu, okupilo je impresivnu plejadu hrvatskih glumaca predvođenih Leonom Paraminski, Natašom Janjić, Iskrom Jirsak i Markom Cindrićem, a filmske su minijature ostvarili i popularni hrvatski pjevač Urban i komičar Ivan Šarić.

Večer u 22.30 zatvara intimni dokumentarac Slobodni redatelja Tomislava Žaje, koji svojim svjedočanstvima pojedinaca što nakon povratka iz institucija na toliko željenu slobodu pokušavaju vratiti svoj život i ostvariti snove, ide do kraja i pogađa ravno u srce. Iako u potrazi za slobodom, taj je dox 'okovan' pohvalama kritike te ovjenčan značajnom nagradom na Venice film weeku ovog proljeća.

Digitalno restaurirano filmsko blago na Noći hrvatskog filma

Posebna filmska poslastica treće Noći hrvatskog filma nesumnjivo su naslovi iz naše bogate kinematografske povijesti dalekih godina, za koje se vrlo rijetko ukaže prilika da ih se prisjetimo uz 'punokrvni doživljaj filma' koji nam omogućuje suvremena tehnologija, odnosno digitalna restauracija. U kinotečnoj lepezi programa Noći gledatelji će, vjerojatno mnogi i prvi put, vidjeti primjerice prvi hrvatski zvučni film Šešir Oktavijana Miletića iz daleke 1937. u kojem je šešir šarmantno prikazan kao predmet koji služi za različite svrhe i elegantan je u svako vrijeme, zatim kratki crno-bijeli igrani film Moj stan u režiji Zvonimira Berkovića iz 1963. nagrađen u na Filmskom festivalu u Cannesu, kao i vrlo originalan film Ljubav proslavljena hrvatskog redatelja Ante Babaje, u kojem Amor krstari gradom i svojim strelicama pogađa i muškarce i žene izazivajući pritom razne komične preokrete. Prikazat će se i najstariji zapis na filmskoj vrpci o slavnoj viteškoj igri, „Sinjska alka“ iz 1921., prikazu ponositih Alkara u žaru nadmetanja te njihove flambojantne publike koja ih vjerno prati i za njih navija, zatim živopisan prikaz djelića sezone kupanja na rijeci Savi u filmu Komadić Savske sezone Oktavijana Miletića iz 1927. koji prati sve ljetne radosti kupača poput skakanja, vježbanja, sunčanja i zgodnih djevojaka izloženih suncu i pogledima. Digitalno restaurirana kopija dokumentarnog filma slavnog Krste Papića iz 1972. Specijalni vlakovi, portret jednog gastarbajtera na njegovu putu u Njemačku s nadom u bolji život, i na Noći hrvatskog filma i novih medija putuje izvan granica Hrvatske, i to u Mainz i Stuttgart.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ULAZ NA SVA DOGAĐANJA POTPUNO JE BESPLATAN!

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

Sve dodatne informacije potražite na službenim web stranicama manifestacije i službenom Facebook Pageu.

www.noc-filma.hr

Najava manifestacije 2016

Svečano otvorena druga "Noć hrvatskog filma i novih medija'

Ljubitelje filma u devet gradova Lijepe Naše ove je subote pred velika platna 14 kinodvorana dovela 'Noć hrvatskog filma i novih medija'. Ujedinjeni u jednoj filmskoj noći, građani Hrvatske su imali priliku pogledati više od 150 filmova koji su obilježili domaću kinematografiju, a svečano otvorenje odvilo se u zagrebačkom kinu Europa.

Uz pobjednički marš na zvuke nezaboravnog soundtracka filma 'Bitka na Neretvi', i niza glazbenih numera koje su nas podsjetile na filmove uz koje smo odrastali, ansambl Acoustic Project pod dirigentskom palicom Krešimira Batinića, uveo nas je u drugu 'Noć' posvećenu sedmoj umjetnosti., zajedno s Ksenijom Pajić, voditeljicom programa. Nakon što su nazočne pozdravili pomoćnica ministra kulture RH, Tamara Perišić, i umjetnička voditeljica manifestacije i redateljica Irena Škorić, započeo je koncert "Melodije velikog ekrana", a zatim i izbor najboljih hrvatskih filmova.

Projekcije u kinu Europa započele su jedinim hrvatskim filmom nagrađenim Oscarom, animiranim klasikom 'Surogat' Dušana Vukotića, nakon kojega su gledatelji uživali u dojmljivom kolažu kratkih filmova iz 30-tih i 40-tih prošlog stoljeća koji su ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije ugodno iznenadili, kao i prvi hrvatski zvučni filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937, te digitalno restaurirano Ogledalo Ante Babaje u spomen na 5.obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja. Nakon pauze, film "Yulia" , prvi i jedini biografski film o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, redatelja Jakova i Dominika Sedlara, doživio je svoju hrvatsku premijeru.

Projekcije su se nastavile do kasno u noć, kao i u svakom gradu uključenom u manifestaciju, a valja spomenuti i filmsku tribinu "Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa?" pod voditeljskom 'navigacijom' filmskog kritičara Boška Picule, koja je dovela do žustre rasprave među sudionicima (redatelji Veljko Bulajić, Jakov Sedlar, Vinko Grubišić, filmski kritičar Krešimir Košutić).

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, i stručni suradnici, Borivoj Dovniković -Bordo, Tomislav Gregl, Branko Ištvančić i Leila Topić, sakupili su ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavili specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

„Potaknuti mnoštvom posjetitelja, ne samo u zagrebačkim kinima, nego i u Splitu, Sisku, Osijeku, Kutini, Puli, Velikoj Gorici, Hrvatskoj Kostajnici i Dubrovniku, nadamo se da će sljedeće godine "Noć hrvatskog filma i novih medija" zaživjeti u svakom gradu i mjestu gdje je nekad postojalo kino" – izjavila je umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić nakon što je zadnja projekcija završena.

PROGRAM SVEČANOG OTVORENJA U KINU EUROPA – BESPLATNO!

Druga 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održati će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u 9 gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kino dvorana.
Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoj Dovniković – Bordo i Tomislav Gregl - selektori za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, Leila Topić - selektorica za nove medije, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Svečano otvorenje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" će se održati 6.6. u zagrebačkom kinu Europa s početkom u 20 sati. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Gledatelje će kroz program voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Ksenija Pajić. Na početku će glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe na koncertu "Melodije velikog ekrana" 'zaploviti' vrhunski ansambl Acoustic Project, kada ćemo se uz najdraže kadrove i dobro nam znane melodije, u aranžmanu Frane Đurovića i Dubravka Palanovića, moći prisjetiti bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Glembajevih, Malog mista, Sinjeg galeba, Bitke na Neretvi, Baltazara, Čudesne šume, Ciguli Miguli, Kužiš stari moj, Breze, Tko pjeva zlo ne misli, Vatroslava Lisinskog, U gori raste zelen bor i drugih.

NAJBOLJE OD HRVATSKE ANIMACIJE, KRATKOG IGRANOG I DOKUMENTARACA

Uz projekciju jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma - Surogat - goste očekuje i dojmljivi kolaž kratkih filmova iz prve polovice prošlog stoljeća koji će ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba i Dalmacije sigurno ugodno iznenaditi, kao i prvi hrvatski zvučni filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937, te digitalno restaurirano Ogledalo Ante Babaje u spomen na 5.obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima.

Hrvatska premijera „biografije na filmu“ Yulije Tymoshenko

Riječ je o hrvatskoj premijeri filma Yulia, prvog i jedinog biografskog filma o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, ikoni Narančaste revolucije. Film koji već sada budi velik interes redateljski potpisuje obiteljsko-redateljski duet, Jakov i Dominik Sedlar, koji su osim nikad viđenih materijala 'pogleda izbliza' u njen život iza medijskih kulisa, za iskrene komentare pridobili i Vaclava Havela te Paola Coelha, dok tekst interpretira Armand Assante. Tu su i legendarni dokumentarni filmovi doajena dokumentarnog filma, Moj prvi radni dan Miroslava Mikuljana o vječnoj temi - traženju prvog posla bez iskustva, Koliko to vrijedi Kreše Golika o kondukteru tramvaja iz 1969., te pomalo zaboravljeni Rubne slike gladi Nenada Puhovskog, jedan od rijetkih, ako ne i jedini dokumentarni film koji se bavio fenomenom gladi kao pokazatelja teških socijalnih uvjeta dijela stanovnika Zagreba ne tako davne 1989. godine... Za kraj dokumentarnog bloka tu je jedan od rijetko viđenih filmova, Oslobođenje Zagreba Branka Marjanovića iz 1945.

U ponoć će posjetitelji kina Europa imati priliku pogledati jedan od hrvatskih filmskih klasika, Transatlantic Mladena Jurana, prvi hrvatski film snimljen u Americi, s vječnom temom hrvatskog 'trbuha za kruhom', i sudjelovanjima na A-festivalima, budi znatiželju jer glavnu ulogu ima Melita Jurišić, danas zvijezda Mad Maxa, koja glumi uz bok Charlize Theron.

NOVI MEDIJI

Na pitanje Što je medijska umjetnost? zapravo je nemoguće dobiti precizan ili jednoznačan odgovor. Razloga je mnogo upravo zbog teškoća prilikom određivanja što je novo u sve bržem razvoju tehnologija i medija.
U dvorani Muller kina Europa od 22,30 sati prikazivati će se recentni radovi autora (Dalibor Martinis, Boris Cvjetanović, Matija Debeljuh, Boris Greiner i dr.) koji se kritički odnose prema vlastitom mediju. I ove godine zastupljeni su autori različitih generacija i raznovrsnih autorskih pristupa unutar video odnosno filmske umjetnosti poštujući naravno i nametnuta nam ograničenja.

FILMSKA TRIBINA: Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa

Vođeni prošlogodišnjom žustrom debatom na temu hrvatskog filma između umjetnosti i publike u kojoj je palo mnoštvo teških riječi, ali se našlo i nekoliko istomišljenika, ove će se godine, pod voditeljskom 'navigacijom' filmskog kritičara Boška Picule, raspravljati o financiranju koprodukcija u domaćoj kinematografiji. Filmske koprodukcije su sinergija umjetničkog rada te kulturnih i financijskih interesa svih angažiranih strana, ali i područje koje i dalje izaziva različite dvojbe. Na koji su način dosad realizirane koprodukcije u kojima je sudjelovala hrvatska kinematografija, poglavito s kinematografijama susjednih država? Jesu li se ovi projekti isplatili, i u umjetničkom, i u financijskom smislu? Jesu li ostvarene koprodukcije bile u korist svih strana ili je neka od njih ipak slabije prošla? Koja je općenito budućnost filmskih koprodukcija u Europi i svijetu?

Sudjeluju: redatelj Veljko Bulajić, redatelj Jakov Sedlar, filmski kritičar Krešimir Košutić, redatelj i direktor Jadran filma Vinko Grubišić i Sanja Ravlić, bivša umjetnička savjetnica za Filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom u HAVC-u.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan!

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.

'NOĆ HRVATSKOG FILMA I NOVIH MEDIJA DILJEM LIJEPE NAŠE'
Hrvatska premijera filma Yulia Jakova i Dominika Sedlara te zagrebačka filma Sveci Ivana Perića sa žestokim glumačkim duom, Anom Gruicom i Vucom

Druga 'Noć hrvatskog filma i novih medija' održati će se u subotu, 6. lipnja 2015., i to u 9 različitih gradova (Zagreb, Split, Osijek, Pula, Dubrovnik, Sisak, Kutina, Velika Gorica i Hrvatska Kostajnica) i 14 kino dvorana. U jednoj će se večeri i noći prikazati više od 150 filmova - počevši od zagrebačke premijere filma Sveci, splitskog redatelja i scenarista Ivana Perića, u kojem uloge tumače i egzotična Ana Gruica te drčni Siniša Vuco koji naravno glumi sam sebe, a za glazbene je partiture zaslužan bend Kuzma i Shaka Zulu. Lepršava mediteranska komedija iz splitskog predgrađa s mirisom mora i indie estetikom, uz dašak nostalgije, vraća u 90-e kada tri nerazdvojna prijatelja pokušavaju sitnim kriminalom spasiti svoju egzistenciju, a na rasporedu je u 24 sata u dvorani 1 zagrebačkog Cineplexxa Centra Kaptol.

Obožavani dječji filmovi za najmlađe u popodnevnom terminu

U prvom dijelu programa posebna je pažnja posvećena klincima i klincezama koji umjesto crtića prije Dnevnika na TV-u, te subote mogu uživati u omiljenim animiranim i igranim filmovima za djecu i prije spavanja zavaljeni u fotelje kina pogledati novog Šegrta Hlapića, Čudesnu šumu, Muhu Zunzu, Čarobnjakov šešir, Vlak u snijegu, Vuka samotnjaka, Kravu na mjesecu, Baltazara, prvi hrvatski film za djecu Duh u močvari, kao i simpatični Duh babe Ilonke iz novije produkcije, te proslavljeni hrvatski dječji film Izgubljena olovka iz 1960. godine, prikazan u Veneciji gdje je ovjenčan Zlatnim lavom i Cannesu gdje se smjestio u laskavih top deset najboljih dječjih filmova svih vremena.

Žanrovski miks i filmski program specifičan za svaki grad - besplatno

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoj Dovniković – Bordo i Tomislav Gregl - selektori za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, Leila Topić - selektorica za nove medije, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U raznovrsnom filmskom miksu, u jednoj noći imati ćemo priliku vidjeti neka posebna ostvarenja koja se nema tako često prilike vidjeti na kino-platnima poput 13 digitalno restauriranih filmskih klasika (Kameni horizonti, Posljednji podvig diverzanza Oblaka, Pad Italije, Plavi 9, Carevo novo ruho, Ambasador…), jednog od najgledanijih domaćih filmova u povijesti, Tko pjeva zlo ne misli, kao i prvog hrvatskog zvučnog filma Šešir Oktavijana Miletića iz 1937., a tu su još i najznačajniji dokumentarci domaće kinematografije, program digitalno restauriranih kratkih filmova Ante Babaje (Ogledalo, Nesporazum, Jury, Ljubav) u spomen na 5.obljetnicu smrti znamenitog hrvatskog redatelja, te popularni animirani filmovi koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima. Tu su i bezvremenski domaći hitovi koji se i dan-danas s jednakim guštom i žarom gledaju (Vlak u snijegu, Breza, Sinji galeb…) te nekoliko ekskluzivnih premijernih projekcija (Yulia, Sveci).

Cijeli je program, koji traje od 18 sati do 2 sata u noći i tematski je prilagođen svakom pojedinom gradu, za sve posjetitelje besplatan, a u jednoj će se noći 'odvrtjeti' više od 150 filmova.

Zagrepčani će najbolje hrvatske filmove moći gledati na 5 različitih lokacija - Kino Europa (Velika dvorana i Dvorana Muller), Cineplexx Centar Kaptol, KIC, a tu su i posebni programi u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te Kinu Gorica u Velikoj Gorici. U Dubrovniku, filmovi će se vrtjeti u Kinu Sloboda i Dvorani Visia, u Puli u Kinu Valli, u Splitu u Cineplexxu City Centra One, u Osijeku u Kinu Urania, u Sisku u Domu kulture 'Kristalna kocka vedrine', u Hrvatskom Domu u Hrvatskoj Kostajnici, u Kutini u kinu Moslavina.

Vremeplov filmske glazbe na svečanom otvorenju u Kinu Europa

Svečano je otvorenje zakazano za 20 sati u Kinu Europa u Zagrebu koje je svojom ambijentalnošću i 'duhom dobrih starih vremena' idealno za poseban program te večeri kojim će goste voditi omiljena glumica s malih i velikih ekrana Ksenija Pajić. Ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Na početku će glazbenim vremeplovom kroz povijest hrvatske filmske glazbe na koncertu "Melodije velikog ekrana" 'zaploviti' vrhunski ansambl Acoustic Project, kada ćemo se uz najdraže kadrove i dobro nam znane melodije, u aranžmanu Frane Đurovića i Dubravka Palanovića, moći prisjetiti bezvremenskih hrvatskih filmova poput Vlaka u snijegu, Glembajevih, Malog mista, Sinjeg galeba, Bitke na Neretvi, Baltazara, Čudesne šume, Ciguli Miguli, Kužiš stari moj, Breze, Tko pjeva zlo ne misli, Vatroslava Lisinskog, U gori raste zelen bor i drugih.

Hrvatska premijera „biografije na filmu“ Yulije Tymoshenko

Uz projekciju jedinog hrvatskog Oscarom nagrađenog filma - Surogat - goste očekuje i dojmljivi kolaž kratkih filmova s početka stoljeća koji će ih svojim nevjerojatno živopisnim i zanimljivim crticama iz života starog Zagreba sigurno ugodno iznenaditi, a posebna filmska poslastica 'servirat' će se u 22 sata. Riječ je o hrvatskoj premijeri prvog i jedinog biografskog filma o prekrasnoj i intrigantnoj ukrajinskoj političarki Yuliji Tymoshenko, ikoni Narančaste revolucije. Film koji već sada budi velik interes redateljski potpisuje obiteljsko-redateljski duet, Jakov i Dominik Sedlar, koji su osim nikad viđenih materijala 'pogleda izbliza' u njen život iza medijskih kulisa, za iskrene komentare pridobili i Vaclava Havela te Paola Coelha, dok tekst interpretira Armand Assante.

Za sve izdržljive i istančanog celuloidnog ukusa preporučuje se posljednji film svečanog otvorenja, Transatlantic redatelja Mladena Jurana, koji počinje točno u ponoć. Prvi hrvatski film snimljen u SAD-u, s vječnom temom hrvatskog 'trbuha za kruhom', četiri Zlatne arene te gostovanjima na A-festivalima, budi znatiželju jer glavnu ulogu ima Melita Jurišić, danas zvijezda Mad Maxa, koja glumi uz bok Charlize Theron.

FILMSKA TRIBINA: Hrvatski film i financiranje koprodukcija: između umjetnosti i interesa

Vođeni prošlogodišnjom žustrom debatom na temu hrvatskog filma između umjetnosti i publike u kojoj je palo mnoštvo teških riječi, ali se našlo i nekoliko istomišljenika, ove će se godine, pod voditeljskom 'navigacijom' filmskog kritičara Boška Picule, raspravljati o financiranju koprodukcija u domaćoj kinematografiji.

Sukladno europskoj praksi prema kojoj je zajedničko produciranje filmova od strane više nacionalnih kinematografija često i poticano, hrvatski su filmaši posljednjih godina sve češće angažirani u koprodukcijama. Pritom su hrvatski partneri u ovim filmovima nositelji ili većinskog dijela projekta ili njegova manjeg dijela. Filmske koprodukcije su sinergija umjetničkog rada te kulturnih i financijskih interesa svih angažiranih strana, ali i područje koje i dalje izaziva različite dvojbe. Tribina u tom smislu traži odgovore na nekoliko ključnih pitanja. Na koji su način dosad realizirane koprodukcije u kojima je sudjelovala hrvatska kinematografija, poglavito s kinematografijama susjednih država? Jesu li se ovi projekti isplatili, i u umjetničkom, i u financijskom smislu? Jesu li ostvarene koprodukcije bile u korist svih strana ili je neka od njih ipak slabije prošla? Koja je općenito budućnost filmskih koprodukcija u Europi i svijetu?

Tribina će poslužiti i kao početak javne rasprave na ovu temu, a u interaktivnoj atmosferi gdje su sva pitanja dobrodošla sudjelovat će poznata imena iz svih segmenata filmske struke, između ostalog redatelj Veljko Bulajić, redatelj Jakov Sedlar, filmski kritičar Krešimir Košutić, redatelj i direktor Jadran filma Vinko Grubišić i Sanja Ravlić, bivša umjetnička savjetnica za Filmske koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom u HAVC-u.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti trajnu, čvrstu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja koja će to zanimanje s vremenom pojačavati te prenositi na nove naraštaje.

Upravo zbog toga, ULAZ NA SVA DOGAĐANJA POTPUNO JE BESPLATAN!

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske gđe. Kolinde Grabar – Kitarović.